muka

muka

Facebook Badge

TERBARU

Ahad, 10 November 2013

PANAS : SHAHRIZAT TERPAKSA TARIK BALIK SAMAN KES NFC TERHADAP RAFIZI DAN ZURAIDA?????


Dulu semasa memfailkan saman RM100 juta terhadap Pengarah Strategi PKR YB Rafizi Ramli dan Ketua Wanita PKR YB Zuraida Kamaruddin, bukan main sembang garang lagi kencang Shahrizat Jalil .. cakap dia akan heret mereka berdua sampai mendapatkan keadilan .. no retreat nor surrender .. lebih kurang begitulah bunyi hebatnya Sharizat Jalil.

Akhirnya setelah separuh perjalanan kes ini di dengar dan selesai PRU 13 dan Pemilihan Pucuk Pimpinan UMNO dengan dirinya masih memegang jawatan sebagai Ketua Wanita UMNO Malaysia .. alih-alih dia tarik balik saman.  Nampak sangat isu saman nak di jadikan modal politik murahan beliau.

Ingat hebat dan berani sangat Ketua Wanita UMNO ni sehinggakan menjerit-jerit dan menyingsing lengan baju ketika berucap di Perhimpunan Agung UMNO tahun 2012 lalu.

Penarikan saman ini bermakna apa yang diperkatakan oleh YB Rafizi dan YB Zuraida mengenai lembu yang tinggal di kondo mewah adalah benar belaka.


Nampak sangat yang YB Rafizi dan YB Zuraida berada di pihak yang benar dan sedikit pun tidak gentar.

Kes saman RM100 juta Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil (gambar) terhadap Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli dan Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamaruddin dibatalkan setelah kedua-dua pihak bersetuju untuk menarik kembali saman yang dikemukakan.

Dalam saman yang difailkan pada 19 Januari tahun lalu oleh Ketua Wanita Umno itu, beliau mendakwa Zuraida dan Rafizi membuat kenyataan fitnah berhubung dakwaan terhadap projek National Feedlot Corporation (NFC).

Penarikan saman itu dibuat di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi, Vazeer Alam Mydin Meera.

Rafizi ketika ditemui di lobi mahkamah mengalu-alukan keputusan Shahrizat untuk menarik balik saman terhadap dirinya tanpa sebarang syarat.

Katanya, keputusan Shahrizat menunjukkan segala pendedahan mengenai NFC yang dibuat oleh mereka mempunyai asas selain bertepatan dengan laporan daripada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

"Saya akan terus menyiasat dan mencari pihak yang bertanggungjawab dalam NFC kerana masih banyak perkara yang belum diselesaikan.

"Keputusan Shahrizat untuk menarik saman itu menguatkan lagi semangat saya untuk terus memantau isu NFC agar mereka yang bertanggungjawab dibawa ke muka pengadilan.

"Sebagai seorang menteri Kabinet pada ketika itu, Shahrizat tahu bahawa dana yang sepatutnya khusus kepada projek berimpak tinggi negara digunakan bagi tujuan lain termasuk membeli kondominium tetapi tidak dilaporkan kepada Kabinet," katanya.

Zuraida yang turut ditemui media berkata, sepatutnya Shahrizat menarik balik kes itu lebih awal sebelum lebih banyak pendedahan dilakukan ke atas dirinya.

Katanya, penarikan saman itu disebabkan kemenangan Shahrizat sebagai Ketua Wanita Umno selain menjadi penasihat kepada Perdana Menteri dalam hal ehwal Wanita.

"Kami akan memastikan ada usaha pemulihan dilakukan ke atas projek ini kerana wang yang digunakan perlu dikembalikan untuk mengusahakan projek ini, tetapi kerajaan masih gagal berbuat demikian.

"Biarpun ada rundingan dengan syarikat Jepun tetapi mereka tidak bodoh untuk mengambil syarikat yang penuh dengan hutang untuk diambil alih.

"Rakyat masih menunggu faedah terhadap projek ini setelah tujuh tahun penangguhan. Selaku ahli Parlimen, kami akan meneruskan usaha itu,” katanya.

Ahli Parlimen Ampang itu berkata, penarikan saman oleh Shahrizat memberi ruang lebih luas kepada dirinya dan Rafizi untuk membongkar salah laku dalam isu NFC.

Rafizi kemudian berkata, beliau menarik balik samannya kepada Shahrizat berikutan Ketua Wanita Umno itu menggelarnya 'jambu' dan 'tanggang' kerana berpendapat ia tidak berbaloi untuk mengambil tindakan mahkamah.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...