muka

muka

Facebook Badge

TERBARU

Jumaat, 2 November 2012

GEMPAR BERAPI : AKSI MAT DAN MINAH REMPIT YANG BODOH
PANAS : MUSA AMAN DAN KISAH PENGGUBAHAN DUIT HARAM1. Jun 2012: Bruno Manser Fund (BMF) memberitahu bank Switzerland, Swiss UBS berdepan prosiding jenayah bersabit dengan pengubahan wang haram melibatkan Musa Aman.

2. Musa dikatakan terlibat dalam penyeludupan lebih AS$90 juta (RM286 juta) menerusi akaun bank UBS di Zurich dan Hong Kong.


3. Ogos 2012: Peguam Negara Switzerland membuka kes jenayah terhadap kumpulan perbankan Swiss UBS bagi tuduhan pengubahan wang haram hasil rasuah balak Sabah.

4. Musa dan penamanya dituduh melakukan pengubahan lebih AS$90 juta hasil rasuah perniagaan kayu balak tropika menerusi beberapa akaun bank di UBS di Hong Kong.

5. 11 Oktober 2012: Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Nazri Aziz di Parlimen mendakwa dana tersebut kononnya sumbangan kepada Badan Perhubungan UMNO Sabah bukan untuk tujuan persendirian Musa Aman walaupun Ketua Menteri itu ialah Pengerusi UMNO Sabah!

GEMPAR BERAPI : PRAMUGARI VS ULAMA
Seorang ulamak sedang berada di dalam sebuah kapal terbang untuk ke sebuah negeri.

Apabila tiba waktu solat, dia pun ke tandas untuk berwudhuk.


Oleh kerana tandas di dalam kapalterbang terlalu kecil, maka beliau terpaksa membuka pintu tandas itu ketika berwudhu.

Tatkala beliau mengangkat salah satu dari kakinya ke tangki (washing basin), seorang peramugari telah ternampak perbuatan ulamak itu dan menegurnya.

Pramugari: (dengan suara tinggi dan dikeraskan..) Tuan tidak boleh memasukkan kaki ke dalam tangki tu! Sebab ia akan mengotorkan tangki.

Ulamak: (dengan suara lembut dan penuh rendah diri…) Berapa kali saudari mencuci muka saudari dalam satu hari?

Pramugari: (dengan sifat angkuh…) Kebiasaannya sekali atau dua kali dalam sehari.

Ulamak: (dengan sifat bersahaja….) Saya mencuci kaki saya lima kali dalam sehari, bererti kaki saya lebih bersih dari muka saudari.

Sekadar renungan bersama di hari Jumaat yang penuh berkat ini. Walaupun agak kasar tetapi ambil sedikit pengajaran darinya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...