muka

muka

Facebook Badge

TERBARU

Ahad, 17 Ogos 2014

ANWAR DAN NEPOTISME: Pembohongan Politik yang Nyata??Nepotisme dan kronisme dalam politik negara ini bukanlah sesuatu yang baru. Namun apabila seorang Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR) bertarung mati-matian untuk meletakkan presiden parti nya yang juga merupakan isterinya sebagai Menteri Besar (MB) Selangor, maka ini adalah sesuatu yang baru dan membimbangkan.

Jika mengikuti sejarah reformasi Anwar Ibrahim ini, cara beliau melawan Barisan Nasional (BN) adalah sentiasa konsisten iaitu memainkan isu-isu yang bersangkut paut dengan korupsi, kronisme dan nepotisme. Ini memberikan satu kelebihan kepada pasukan Anwar dalam usaha untuk meraih populariti dalam kalangan rakyat. Pilihanraya Umum ke-13 adalah bukti betapa rakyat menolak korupsi, kronisme dan nepotisme ini.

Wan Azizah Sebagai MB Selangor

30 Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) daripada DAP, PKR dan PAS yang menyatakan sokongan kuat kepada Dr. Wan Azizah Wan Ismail untuk mengambil alih kerusi MB Selangor daripada Khalid Ibrahim memang menimbulkan keraguan munasabah pada pendirian mereka terhadap amalan kronisme dan nepotisme dalam parti itu sendiri.

Tiada seorang pun mahu berbicara tentang perebutan kerusi MB ini dan pada masa yang sama seolah menghalalkan amalan nepotisme ini dipraktikkan. Menariknya lagi, dua ADUN PAS juga sanggup untuk meninggalkan parti mereka sekiranya PAS Pusat mengambil tindakan terhadap mereka kerana sokongan terbuka terhadap calon MB pilihan Anwar Ibrahim. Tetapi tidak pula ketegasan itu ditunjukkan dalam soal untuk melawan nepotisme dalam PR.

Pendirian mereka tentang soal nepotisme, kronisme dan politik wang ketika melawan BN lebih jelas berbanding pendirian setiap ADUN yang menyokong Wan Azizah sebagai MB Selangor yang baru dan hakikatnya sokongan itu boleh diterjemahkan sebagai satu sokongan padu oleh PR kepada politik nepotisme yang dipelopori oleh Anwar Ibrahim.

Langkah Pelangai dan Rosmah Mansor sebagai MB Pahang?

Apakah agaknya reaksi PR sekiranya Perdana Menteri selaku Presiden UMNO dan juga Pengerusi BN mengarahkan Menteri Besar Pahang, Tan Sri Adnan Yaakob untuk mengosongkan DUN Pelangai dan meletakkan Datin Seri Rosmah Mansor sebagai calon BN dan sekiranya menang akan mengambil alih jawatan Menteri Besar Pahang?

Apakah Husam Musa akan menulis surat terbuka kepada Perdana Menteri dan berikan justifikasi mengapa Langkah Pelangai ini salah? Bagaimana pula dengan reaksi Ahli Parlimen Raub yang melabelkan Khalid Ibrahim sebagai pelacur politik sedangkan yang kini sedang melacurkan demokrasi dalam usaha untuk mengangkat nepotisme adalah dalam kalangan PR sendiri?

Jika tindakan PR yang kekal mahu berikan kerusi MB Selangor kepada Wan Azizah maka segala tuduhan PR melibatkan nepotisme, kronisme dan politik wang terhadap BN juga harus ditarik balik.

Jika Langkah Kajang itu wajar dan menepati definisi nepotisme mengikut kerangka PR maka Langkah Pelangai (sekiranya berlaku) juga adalah wajar dan menepati definisi nepotisme mengikut fahaman BN.

PR terlupa bahawa dalam usaha untuk memastikan negeri terkaya di Malaysia berada dibawah kuasa sebuah keluarga, mereka hakikatnya sedang menghancurkan demokrasi yang mereka jaja sebelum ini.

Rakyat di sepak terajang

Hampir 15 tahun rakyat telah dibohongi dan ditipu hidup-hidup oleh seluruh pemimpinan PR. Kita dipersembahkan dengan satu wayang kulit yang maha hebat dan tiada cacat cela. Kita disajikan dengan barisan pemimpin yang kononnya bersih dan tidak terpalit sedikitpun dengan kekotoran najis politik. Namun segala kekusutan yang wujud hari ini adalah akibat ketamakkan kepada kuasa dan wang. Para pemimpin PR harus menjawab pada rakyat apa definisi mereka terhadap kronisme, nepotisme dan politik wang. Jika politik sebegini boleh dilacurkan di Selangor apakah kemungkinan ianya telah pun dilacurkan juga di Pulau Pinang?

52% rakyat yang mengundi PR menunggu jawapan para politikus ini. Kita tidak mahu membaca lagi surat-surat terbuka kepada Khalid Ibrahim mahupun segala macam laporan yang menyerang peribadi pemimpin yang tidak sebulu dengan mereka. Apa yang kita dambakan disini adalah mengapa nepotisme, kronisme dijunjung secara terbuka sedangkan rakyat mengundi PR adalah kerana janji pilihanraya mereka sebelum ini adalah untuk melawan menghapuskan politik kotor. Realitinya, rakyat sudah muak dengan pelacur-pelacur politik ini yang sedang khusyuk berdansa atas platform Langkah Kajang tanpa menghiraukan kebajikan dan kehendak rakyat yang mengundi mereka.

Terus terang sajalah, krisis Selangor adalah suatu kemenangan kepada politik nepotisme.

Bilangan kerusi melebihi penonton ; Majlis penerangan selangor di dun paya jaras

Alhamdulillah..Majlis Penerangan Isu
Semasa Selangor berjalan dengan
 jayanya di DUN PAYA JARAS..kedatangan
ke ceramah mlm ini melebihi jangkaan..
Papepun..Hidup Azwan Ali! Azwan Ali 4 MB!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...