muka

muka

Facebook Badge

TERBARU

Sabtu, 16 November 2013

Hasan Ali Sedia Pertimbang Cadangan Sertai Pas Semula


alt


PETALING JAYA 16 Nov - Bekas Exco Selangor, Datuk Dr. Hasan Mohamed Ali bersedia untuk kembali semula menyertai pimpinan parti PAS sekiranya hal ehwal berkaitan Islam, Melayu dan Institusi Raja mendapat keuntungan.
 
Menurut Hasan, selama ini juga ada dikalangan pimpinan parti itu yang memintanya supaya merayu keputusan berhubung pemecatannya namun beliau masih dengan pendiriannya bahkan katanya ia perlu mendapat pertimbangan daripada pimpinan Jalur Tiga (JATI) yang diterajuinya.
 
"Saya bersedia mempertimbangkannya namun apa yang penting ialah apabila saya masuk PAS apakah ia menguntungkan Islam, Melayu dan Institusi Raja," katanya kepada pemberita dalam sidang media di kediamannya di sini hari ini.
 
Sementara itu, Hasan yang pernah yang memegang jawatan Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Adat-adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam dalam PAS sebelum ini turut diminta memberi pendapat mengenai Muktamar ke 59 parti itu yang bakal berlangsung tidak lama lagi.
 
"PAS kini berada di persimpangan jalan, jalan mana pilihan PAS? Saya dapati ada 'vacum' dalam PAS sejak kematian Fadzil Noor. Ia dari segi kepimpinan, arah tuju, pengisian untuk memantapkan PAS, jihad yang disebut dan dimasukkan menerusi saluran seperti usrah dan pelbagai latihan mingguan, bulanan, tahunan kepada ahli parti,"
 
"Bagi saya signifikannya ialah bahawa berlaku pertentangan diantara dua golongan. Ia tidak dinafikan dimana ini pertentangan diantara golongan ulama dan profesional yang dikatakan Anwarinas. Namun saya berpendapat Anwar Ibrahim bukan faktor utama kerana ia lebih kepada parasit dan anai-anai dalam PAS yang berusaha menjatuhkan perjuangan asal PAS.
 
"Secara peribadinya, saya mahu golongan ulama memimpin PAS. Presiden, Timbalan Presiden dan Naib Presidennya dikalangan ulama yang mementingkan ilmu dunia dan akhirat.
 
"Seterusnya ialah tentang Pakatan Rakyat (PR) itu sendiri. Terdapat resolusi dan saya yakin ia akan dibawa ke muktamar iaitu mengkaji semula kedudukan PAS dalam PR. Saya harap ia dapat dicerminkan dalam muktamar kali ini dan keputusannya PAS meninggalkan PR," tegas beliau.
 
Hasan yang juga merupakan Presiden JATI berpendapat bahawa PAS perlu mengambil tindakan drastik dengan meninggalkan PR apabila dilihat kebanyakan ahli di peringkat akar umbi menyuarakan pendirian mereka.
 
"Bisikan rakyat adalah PAS berdiri sendirian tanpa bersandar pada PR. Ulama dan Pemuda turut menyuarakannya," ujar beliau.
 
Dalam pada itu ditanya pemberita apa akan berlaku sekiranya PAS keluar PR, Hasan berpendapat asas perjuangan PAS pasti berjaya dikembalikan.
 
"Sudah pasti ia akan menghidupkan kembali akar-akar dan sendi perjuangan PAS. Ini berikutan selama ini parti diganggu dengan pelbagai ganguan dalaman seperti Karpal Singh, Lim Guan Eng bahkan Anwar Ibrahim juga pernah dikatakan sebagai gangguan dalaman yang menyebabkan PAS tidak boleh kembali kepada landasan asal. Selain itu ia akan memperlihatkan kepada penyatuan masyarakat Islam," katanya.

Restoran guna najis, penyebar fitnah tampil mohon maaf!!

 
Restoran_vanggey_Fitnah_Najis
Sebelum ini tersebar tentang fitnah Restoran Nasi Vanggey Greentown menggunakan najis manusia sebagai pelaris. Cepat ia tersebar.
Laporan polis dibuat pemilik restoran. Pemfitnah tampil mohon maaf. Pemilik akaun Facebook Ze Aida itu hadir sendiri ke restoran berkenaan ditemani abangnya untuk bertemu dengan Pengurus, Ahmad Fazli Mohammed dan Pengarahnya, Ahamed Azlan Shah Saiful Jaafar Sadik bagi menyelesaikan isu berkenaan.
Dimaklumkan wanita berusia 24 tahun itu berkata, dia tidak berniat untuk menghina restoran berkenaan dan segala-galanya berlaku secara tidak sengaja.
“Kontroversi timbul apabila saya menyalin semula status ditulis seorang individu di Facebook miliknya mengenai keburukan restoran ini. Status Facebook saya hanya boleh dibaca sebilangan kecil individu sahaja, namun ada pihak tidak bertanggungjawab mencetak paparan skrin (screen shot) status saya dan menyebarkannya secara meluas melalui telefon dan internet,” katanya kepada Sinar Harian.
Dia juga memohon maaf secara terbuka atas permintaan pengurusan Restoran Nasi Vanggey dan kesaltuduhannya.
“Saya juga berharap perkara ini menjadi iktibar kepada semua pengguna laman sosial agar lebih berhati-hati apabila meletakkan sesuatu status supaya tidak timbul masalah di kemudian hari,” katanya.
Pengurus sekali lagi menafikan sekeras-kerasnya dakwaan tersebut.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...